Unngå problemer

Etterlater spor overalt

Denne artikkelen er mest ment som et morsomt innspill. Den er imidlertid ikke uten alvor, og ved å følge disse ti bud så vil du garantert redusere risikoen for å få juridiske problemer. Som du vil se handler de fleste av rådene om bevisførsel. Til vanlig tenker man ikke over at man etterlater spor over alt som sier noe om våre handlinger. Det blir man først klar over etter å ha havnet i en juridisk konflikt. For mange er nedenstående 10 bud svært innlysende. For andre er de det ikke.

10 bud for å unngå juridiske problemer

Bud 1: Alle brev som ikke er reklame må leses

Man mottar mye post og en vesentlig del av denne posten er ikke så veldig spennende. Innimellom dukker det likevel opp noe av interesse, som at kommune skal i gang med veiarbeid, eller en nabo varsler tiltak som får betydning for utsikten vår. Om man ikke reagerer på slikt så får det veldig lett juridisk betydning.

Bud 2: Hvis du kjøper noe, ta vare på alle dokumenter som har tilknytning til handelen

uansett hvor uviktig informasjonen kan synes. Juridisk sett har all info betydning. Ta også vare på eventuelle e-poster fra selger, selv om de kan virke som junk- mail.

Bud 3: Ikke skriv e-poster som kan bli brukt mot deg

En klassiker har man ved samlivsbrudd hvor en av partene etter lengre tids uenighet om hvor barna skal bo og hvordan det økonomiske oppgjøret skal gjennomføres setter seg ned en lørdagskveld med rødvinsglasset med det forsett å en gang for alle fortelle hvordan ting henger sammen. Da nytter det ikke å angre seg dagen etterpå. Skaden er skjedd, og man risikerer å bli konfrontert med det man har sagt i en rettssak. Generelt tips: Ikke dokumenter dine sinnsstemninger.

Bud 4. Ikke kommenterer skilsmissen på Facebook

Bud 5. Hvis noen krever noe av deg, grav deg ikke ned

men utvis aktivitet. Bestrid kravet. Skriftlig.

Bud 6: Muntlige avtaler er kun bindende i den grad motpart husker det samme som deg

Det har han en tendens til å ikke gjøre. Det er også et ordtak som sier at det er ingen steder det lyves så mye som i Oslo tingrett.

Bud 7: Skal du gjøre et formelt juridisk grep, så er det gjerne en formell fremgangsmåte for dette grepet

For eksempel dersom man må si opp en ansatt, sette i gang med et tiltak på eiendommen, eller reklamere på noe. Sørg for at du følger de formelle reglene.

Bud 8: Hvis du føler deg presset til å skrive under på noe som du er usikker på om du bør skrive under på, så la være

Krev betenkningstid.

Bud 9: Kunnskap er makt

Skal du kjøpe bil, engasjere håndverkere e.l. så gjør research på forhånd.

Bud 10: Søk hjelp i tide

Tiden som går har juridisk betydning.

Har du en sak?

Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering av din sak.

Ring oss
Send en e-post